4Export.nl - Hogelandseweg 23 Nijmegen (NL)   e-mail. info@4export.nl
tel. +31 (0)243739003   fax. +31 (0)248901710
 

Douane faciliteiten

Bij de export van voertuigen naar landen buiten de Europese Unie moet aangifte ten uitvoer bij de douane worden gedaan en een EX.A-douanedocument worden opgemaakt. Het is noodzakelijke aangifte ten uitvoer te doen, indien het 0% -BTW-tarief moet worden aangetoond.

Exporteren op het 0% BTW tarief

Aangifte ten uitvoer
Bij de export van voertuigen naar landen buiten de Europese Unie moet aangifte ten uitvoer bij de douane worden gedaan en een EX.A-douanedocument worden opgemaakt. In de volgende situaties heeft u in ieder geval een EX.A nodig:

- het 0%-BTW-tarief moet worden aangetoond;
- er is een Certificaat EUR.1 nodig of een Faktuurverklaring EUR.1 voor een voertuig met een waarde boven de 6000 euro;
- het voertuig moet worden verscheept.

Werkwijze
Bij 4Export.nl kunt u aangifte ten uitvoer laten doen en een EX.A-douanedocument laten maken. U dient de volgende zaken mee te brengen:
- het voertuig;
- factuur gericht aan buitenlandse koper met adres buiten de EU;
- kentekenbewijs;
- geldig legitimatiebewijs (van de koper).

4Export.nl verzorgt vervolgens de aangifte ten uitvoer en  maakt het EX.A-document op, al dan niet in combinatie met de uitvoerverklaring, het uitvoerkentekenbewijs, de uitvoerkentekenplaten, de groene kaart verzekering. De wachttijd voor de aangifte ten uitvoer bedraagt normaal gesproken circa 30 minuten. Alleen als de douane een steekproefcontrole wil uitvoeren, is de wachttijd langer.

Aantonen 0% BTW tarief
Bij verkoop van een (BTW-)auto aan een aan een buitenlandse afnemer woonachtig buiten de Europese Unie, kan de verkoper het  BTW-nultarief toepassen. Om het BTW-nultarief te kunnen toepassen, dient u als verkoper in uw administratie aan te tonen dat het voertuig daadwerkelijk de EU heeft verlaten. De uitvoer toont u aan met behulp van het EX.A-douanedocument, dat de klant heeft laten afstempelen door de douane bij het verlaten van de Europese Unie.